loader
Márton-nap a Szentendrei Skanzenben

Márton-nap a Szentendrei Skanzenben

A Szent Mártonhoz fűződő legendák, és a márton-napi népszokások témájához kapcsolódik a Skanzen hétvégi rendezvénye.

November 11. az őszi mezőgazdasági munkák végét, és a tél kezdetét jelzi. A magyar paraszti hagyományokban a legeltetés határnapja, és ilyenkor vágták le a hízott libákat.

Manapság Márton napjáról a libalakoma jut mindenkinek az eszébe, amelyről az első írásos feljegyzés 1171-ből származik. A hiedelem úgy tartja, hogy "aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Újbor is ekkor került először az asztalra, a libasült mellé, mert úgy tartották, hogy "Márton az újbor bírája".
Szombaton és vasárnap a Lajta Néptáncegyüttes segítségével felelevenítik a Márton-napi búcsú szokásait, a gasztronómiai kínálatot pedig a libás finomságok jelentik majd. Például az egészben sütött liba, sült libacombok és az árpagyöngyből készült ludaskása, de lesznek jellegzetesen őszi csemegék is, mint a sütőtök, almáspite, sült alma és sült krumpli.

A látogatók kipróbálhatják a kukoricamorzsolást vagy a tollfosztást, a kisebbek pedig többek között madáretetőt, kenőtollat, gesztenyefigurát, és hangszert készíthetnek dióhéjból, töklevélből és nádból. A fiatalok a vasárnapi lovaskocsis felvonuláshoz szükséges díszek elkészítésében segíthetnek. A libás társasjátékok között van libalabirintus, és libatiptop ügyességi játék.

A fiatalembereket szombaton legénypróbákra várják, és az eskütétel után legénnyé avatják őket. Szombaton mutatkozik be a kisalföldi harkai közösség is.

A fesztiválszínpadon mind a két napon egymást váltják az előadások, például a Dresch Quartet, a Vándormuzsikus bábszínház és a mesemondó Kautzky Armand látható majd. Az őszbúcsúztató záró koncerten pedig valamennyi vendéget táncolhat a máglya körül.


forrás: szentendrei-hirhatar.hu 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok