Az ARANY-LÁZ fesztiválról beszélt Dömény Krisztián

Az ARANY-LÁZ fesztiválról beszélt Dömény Krisztián

A Vekker vendége volt Dömény Krisztián zenész, zeneszerző, a 2017. november 18-án megrendezésre kerülő ARANY-LÁZ fesztivál projektvezetője.

Krisztián kérésünkre elmesélte, hogy a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett népzene-zeneszerzés szakon, majd tanulmányait a Zeneakadémián, népzenész szakon fejezte be. Arra is kitért, hogy a citera iránti szeretetére a középiskolában egyik tanára vezette rá amikor is feltette azt a kérdést, miért nem ír zenét citerára. Krisztián megfogadta a tanácsát és azóta is a citera tölti be mindennapjait. Citeratanárként dolgozik a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában, de zenét tanít a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, valamint a Kalász Művészeti Iskolában is. A tanítás mellett sok időt fordít Debreczeni-Kis Helgával alkotott duó formációjukra a ZitheRandomra, mely a különböző modern zenei stílusokat ötvözi népzenei motívumokkal és egyéb klasszikus stílusokkal, teszi mindezt a citera egyedi hangzásával, improvizációs formában.

Krisztián azt is elmondta, hogy nagy izgalommal várja az ARANY-LÁZ fesztivált és mesélt nekünk a programokról is. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár kifejezetten diákok részére lett meghirdetve a program, minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes rendezvényre, ahol a délelőtt folyamán bárkinek lehetősége lesz különböző zenei stílusú állomásokon – metál, népzene, hip-hop, blues, klasszikus zene – Arany János költeményeire dalt írni. Akinek lesz kedve hozzá, a délután folyamán elő is adhatja szerzeményét a nagyközönség előtt. – tette hozzá Krisztián. A Fesztivál célja, hogy közelebb hozza Arany János munkásságát a fiatalokhoz. Az ARANY-LÁZ projektvezetője arról is mesélt, hogy diákjai nagyon jól fogadták a kezdeményezést, sőt voltak olyanok, akik a zenei stílusok kapcsán már fel is csaptak egy-egy Arany János kötetet, hogy a hip-hop vagy rock stílushoz leginkább passzoló verset megtalálják, sőt örömmel mesélt arról, hogy egyik diákja egy komplett verset írt Arany Jánosról.

A délelőtti alkotómunkát a délutáni koncertekkel koronázzák meg, ahol fellépnek a Vujicsics Tihamér Zeneiskola diákjai, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói, a Kalász Művészeti Iskola tanulói valamint a Balkán Trió és a ZitheRandom. A fesztivál a Zuboly együttes koncenrtjével zárul. 

A beszélgetés ITT hallgatható meg.