Az év helyszínei a Skanzenben

Az év helyszínei a Skanzenben

A Skanzen a 2017-es szezon zárásakor hirdette meg az ÉV HELYSZÍNE látogatói szavazást, amelyben arra voltak kíváncsiak, melyik múzeumi helyszín nyerte el a leginkább látogatóik tetszését. 

Egy online kérdőív segítségével bárki leadhatta szavazatát, és meg is indokolhatta azt. Eszerint a látogatók legkedveltebb helyszíne 2017-ben a Bagladi Lakóházban működő Dédanyáink konyhatitkai nevű helyszín, valamint az Őcsényi lakóház és az ott folyó Sárközi gyöngyfűzés aktív helyszíne volt.

MEGOSZTOTT I. HELYEZETT
Dédanyáink konyhatitkai (Bagladi lakóház, Nyugat-Dunántúl tájegység)
Itt ismerhetjük meg a tartósítás jól bevált módszereit - mesterséges anyagok nélkül teszünk el házi befőttet, szörpöket. Hétvégente a hagyományos konyha finomságait készítjük, vagy a levestészta-készítés fortélyaiba avatjuk be a látogatót. Nagy Jánosné, Margit néni és Lendvai Ildikó fáradhatatlan munkájának köszönhetően ez a porta igazi zarándokhellyé vált. 

MEGOSZTOTT I. HELYEZETT
Sárközi gyöngyfűzés (Őcsényi lakóház, Dél-Dunántúl tájegység)
Őcsényi portánkon hétvégente szakavatott kezek készítik a szebbnél szebb kalárisokat a nyitvatartási szezonban. Bereczki Sára és Hámori Márta portáján kicsik és nagyok is szívesen időztek el hosszabban egy-egy látogatás alkalmával, hogy kipróbálhassanak gyöngyfűzési technikákat. A Sárköz falvaira az életmódban, lakáskultúrában, a viseletben is jellemző volt a fényűzés. A sárközi ruhák, hímzések, szőttesek mellett a gyöngyből készült ékszerek is egyedülállóak. 

A Szabadtéri Néprajzi Múzem (Skanzen) megkezdte a téli szünetet, ezért 2017. november 5-étől 2018. március 15-éig ZÁRVA TART. 

Kép:skanzen.hu