Újoncok a MH Altiszti Akadémián

Újoncok a MH Altiszti Akadémián

Tízhetes alapkiképzéssel kezdik meg felkészülésüket az MH Altiszti Akadémiára bevonult pályakezdő tisztek és altisztek és a szerződéses legénységi állomány tagjai, akik elméleti majd gyakorlati képzéseken is részt vesznek az alapkiképzést lezáró vizsgák előtt.

A bevonulók több szűrésen, vizsgálaton is át estek. Az alapkiképzésre érkezőknek - az adategyeztetés után - az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviselői tartottak tájékoztatót, majd a bevonulók megkötötték a szerződéseiket a Magyar Honvédség alakulatainak képviselőivel. 
A szálláshelyek elfoglalása után a bevonulókra különféle egészségügyi vizsgálatok vártak, ezt követően átvehették személyi felszerelésüket is.

A bevonulás napján eligazítások, a körlet elfoglalása, majd a kötelező drogteszt, orvosi vizsgálatok következtek. Az oltások után felölthették a pályakezdő tisztek és altisztek, valamint a szerződéses legénységi állomány tagjai katonai egyenruhát is.

Az újoncok a következő két és fél hónapban minden, a katonai szolgálat ellátásához elengedhetetlenül szükséges tudás birtokába jutnak. Az első hét az általános tájékoztató előadásokkal telik, majd az alaki, testnevelési foglalkozások, akadálypálya-, egészségügyi, vegyivédelmi és műszaki kiképzés mellett lőkiképzés és harcászat tárgykörökben is széles körű ismereteket szereznek. Az alapkiképzés utolsó hetében kétnapos záróvizsgán kell bizonyítaniuk, a honvédeknek felkészültségüket és számot adniuk a megszerzett tudásról.

A vizsgát sikeresen teljesítők esküt tesznek, majd megkezdik a tényleges katonai szolgálatot a Magyar Honvédség alakulatainál.


Fotó: honvedelem.hu