Újabb örökerdő-művelési továbbképzés a Pilisi Parkerdőben

Újabb örökerdő-művelési továbbképzés a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete augusztus végén örökerdő-gazdálkodásban élen járó német erdészeket látott vendégül, hogy gyakorlati továbbképzéssel mélyíthesse el a szakemberei tudását. A Parkerdő közel két évtizede kezdte meg a folyamatos erdőborítást eredményező örökerdő-gazdálkodás alkalmazását, a Dobogókő közelében található Mexikó-pusztán kísérleti jelleggel elindított szakmai munka később igazolta a hozzáfűzött reményeket: ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt az örökerdő nyújt megoldást a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítására. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken a mai napig már több mint 7.000 hektáron álltak át erre a fenntartható erdőművelési üzemmódra, és további több mint 7.000 hektáron kezdtek az örökerdő-gazdálkodás irányába mutató átmeneti üzemmódot alkalmazni.

Az erdészeti szaknyelvben az erdőket különböző üzemmódokkal és – ennek eredményeképpen – kialakult erdőalakkal jellemzik. Az erdőgazdálkodás üzemmódja határozza meg azt az átfogó kezelési koncepciót, melyet az erdőgazdálkodó az erdőfelújítás, az erdőnevelés és a fakitermelés során alkalmaz. Ennek alapján megkülönböztetnek egykorú, homogén szerkezetű vágásos erdőt, és vegyeskorú, változatos szerkezetű örökerdőt. Az örökerdő fafajokban gazdag, többkorú és változatos szerkezetű faállomány, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.

Az ilyen erdőgazdálkodás jellemzője: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdő faji, szerkezeti és genetikai szempontból is különösen változatos, mely változatosságnak a folyamatos spontán, önfenntartó felújulás a kulcsa.

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke elmondta: „A természetjáró ember öntudatlanul egy olyan erdőképhez ragaszkodik, ami az őserdőket idézi, az örökerdő-gazdálkodással pedig ezt az erdőképet tudjuk biztosítani. A klímaváltozás negatív hatásainak és a természeti katasztrófáknak ellenálló, stabil erdők létrehozása és megerősítése emellett épp úgy célunk, mint fenntartható erdőgazdálkodási módszerekkel megteremteni és folyamatosan továbbfejleszteni a természetjárás és a turizmus számára élhető erdők mögött megbúvó szakmai feltételrendszert. Erdészeink és az erdőgazdálkodásunkban résztvevő vállalkozók folyamatos képzése éppen annyira fontos, mint az örökerdő szemléletének, a fenntartható erdőgazdálkodás kultúrájának magyarországi megismertetése és minél szélesebb körben történő elfogadtatása. Bízom benne, hogy előbb-utóbb az összes erdészetünknél meg tudjuk szervezni ezt a gyakorlati továbbképzést.” 

A német erdészek a hagyományaiknak megfelelően élen járnak az örökerdő-gazdálkodás elveinek és módszereinek gyakorlati alkalmazásában: a türingiai állami erdészetnél például húsz évvel ezelőtt álltak át a teljes erdőterületen való alkalmazására, tapasztalataik ezért nagyon hasznosak a magyar erdészek számára. A türingiai erdész szakemberek az örökerdő-tréning elméleti bevezetése után terepi gyakorlatot is tartottak, ahol a német kollégák jelölési fortélyokat mutattak be, majd a kisebb csoportokra tagolt résztvevők saját maguk is gyakorolhatták a bemutatott feladatokat. 

A továbbképzés résztvevői a Pilisi Parkerdő Zrt. progresszív szemléletét képviselő dr. Madas László egykori igazgató emlékkövét is megkoszorúzták.

„Dr. Madas László példaértékű tevékenységére és szakmai hagyatékára utalva mi is azt tartjuk a legfontosabb feladatunknak, hogy gyermekeinknek és unokáinknak élhető erdőket hagyjunk hátra. Az örökerdő-gazdálkodás ebben a törekvésben kulcsfontosságú módszer. Ha összehasonlítjuk az egyes türingiai erdészeteket a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeteivel, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Pilisi Parkerdő nagyon jó úton van az örökerdő-gazdálkodás művelésében és terjesztésében” – emelte ki dr. Andreas Niepagen a Türingiai Államerdészet képviseletében.