Az 1116-os mellékút Pest megye egyik leghírhedtebb útja

Az 1116-os mellékút Pest megye egyik leghírhedtebb útja

Tavaly 13 499 személysérüléses baleset történt 11 hónap alatt az országban, ami majdnem 500 esettel több, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a legtöbb baleset a 4-es főúton történt, de a szám csalóka, hiszen ez Magyarország leghosszabb útja, ami Budapesttől egészen Záhonyig megy, 4 megyén keresztül. Az egy balesetre jutó kilométerek száma jobban megmutatják, hogy mi a valós helyzet. Ebben a tekintetben az M1-es autópályának a legrosszabbak a mutatói, ahol 2,89 kilométerre jutott egy baleset 2022-ben, a második legrosszabb az M5-ös, amit az 5-ös főút követett, és a balesetszámban első 4-es főút itt csak a negyedik helyen áll. Egy útszakasz veszélyességét tehát nem csak a statisztikákból kell megítélni: például a Pest megyében hírhedt 1116-os mellékút, ami bár a hivatalos adatok szerint mindössze 19,8 kilométer hosszú, de ez is épp elég, hogy komoly baj történjen a figyelmetlenekkel. Mivel Szentendrét köti össze Visegráddal, a Visegrádi-hegység magaslatai között kanyarogva az erdőben, így egész évben kedvelt útvonala a kirándulóknak. Nem ritkák a kőomlások, sőt, rossz időjárási viszonyok között sok esetben le is szokták zárni, annyira veszélyes itt közlekedni. A Pénzcentrum videóblogja, a CashTag most egy szakemberrel járta végig a hírhedt utat.

"Az 1116-os út azért tartozik a legveszélyesebbek közé, mert egy nagyon kanyargós útszakaszról beszélünk, változatos terepviszonyokkal, számos beláthatatlan résszel. Ráadásul a Pilisben sokkal hamarabb szokott fagyni, mint bárhol máshol a környéken, amire a sofőrök jó része nem készül fel " - sorolta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő.

"Azon is rengeteg múlik, hogy fogjuk a kormányt: a szakember szerint úgy kell helyesen tartani, hogy a kormánykereket küllőinél fogjuk. Így lehet a leggyorsabban, legprecízebben reagálni a váratlan helyzetekre, mint például, ha elénk ugrik egy vad, vagy valaki szembejön az éles kanyarban. Ugyanis ebben a pozícióban akár 180 fokot is tudunk tekerni a kormányon egyetlen mozdulattal."

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: penzcentrum.hu