Hét fok alatt már szükséges a téli gumi

Hét fok alatt már szükséges a téli gumi

Hosszú őszünk volt, így sokan az utolsó pillanatra hagyták az autók téli gumicseréjét. Bár a rendőrség nem szabhat ki büntetést és nem is figyelmeztetheti az autóst, ha a járművén nincs téli gumi, baleset esetén azonban igencsak rosszul járhat.

Útlefagyások nehezítették az autósok közlekedését a napokban a reggeli órákban, több baleset is történt. Sokan még mindig nyári gumival közlekednek, de a szerelőműhelyekben az látszik, hogy egyre többen cseréltetik le az autójuk abroncsait. Általában már csak előre egyeztetett időpontban lehet menni, van olyan műhely, ahol több napot is várni kell a kerékcserére.

Magyarországon a törvény szerint nem kötelező a téli gumi használata, a hiányáért a rendőrség nem szabhat ki büntetést, csak felhívhatja az autós figyelmét a téli gumi használatára – mondta el Gulyás Antia, a Szentendrei Baleset-megelőzési Bizottság vezetője. 

Bár törvényi szanció nincs, rosszul járhat az autós, ha baleset esetén a szakértők azt állapítják meg, hogy nem az időjárásnak megfelelő volt a gumik állapota.Ha a helyszínelés, vagy a rendőri intézkedés, vagy később a műszaki szakértői szemle azt állapítja meg, hogy a gumi túl kopott volt, vagy a nagy hideg miatt alkalmatlan volt a szabályos közlekedésre, a biztosító Casco-biztosítás esetén megtagadhatja a kárkifizetést. Kötelező esetén ugyan fizet a károsultnak, de utánaakár be is hajthatja a károkozón a kifizetett összeget.

A szakértők azt javasolják, hogy a balesetek megelőzésének érdekében, cseréljék le gumiabroncsaikat azok, akik még nem tették meg.