Idős szülőt átverő csalót keresnek Szentendrén

Idős szülőt átverő csalót keresnek Szentendrén

A lakosság segítségét kérik a férfi azonosításához, egyúttal megelőzési célból felhívják az állampolgárok figyelmét egy jellemző bűnelkövetési módra.

A Szentendrei Rendőrkapitányságon indult nyomozás 1806/2017. bűnügyi számon csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint egy nő 2017. november 21-én az esti órákban telefonon hívta fel az idős sértettet azzal, hogy fia balesetet szenvedett és az okozott kár rendezéséhez haladéktalanul nagyobb összegű készpénzre van szüksége. A sértett elhitte a nő által közölteket, és a később házához érkező férfinak több millió forintot adott át. Ezt követően döbbent rá, hogy becsapták ezért bejelentést tett a rendőrségen.

A pénzt átvevő személy Magyar Gáborként mutatkozott be, 30 év körüli, körülbelül 170 cm magas, rövid hajú férfi, aki a bűncselekmény elkövetésekor fekete keretes szemüveget, sötét színű baseball sapkát, sötét színű dzsekit és szürke nadrágot viselt. Róla egy biztonsági kamera felvételt készített.

A szentendrei rendőrök az alább olvasható bűnmegelőzési tanácsok megfogadására hívják fel az állampolgárok figyelmét, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban több hasonló jellegű bűncselekményről is érkezett bejelentés:  

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. 

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó olyan bajba, helyzetbe került, amelynek megoldása csak azonnali nagyobb összegű készpénzzel lehetséges.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel a hivatkozott személyt és tájékozódjon.

A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Lehetőség szerint ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, ha van, gépjárművük rendszámát. 

A Szentendrei Rendőrkapitányság kéri, hogy bűncselekmény gyanúja esetén haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, továbbá kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen vagy telefonon – munkaidőben – a Szentendrei Rendőrkapitányságon (Szentendre, Dózsa György út 6/a. szám) a 06-26/502-400-as telefonszámon, vagy hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1/236-2883-as telefonszámon. Továbbá névtelensége megőrzése mellett  bejelentést tehet az ingyenesen hívható a 06/80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

(forrás: police.hu)

kép: nyugdijasok.com