Kennelköhögés az Árvácskában

Kennelköhögés az Árvácskában

„A kennelköhögés miatt határozatlan ideig nem látogatható a menhely” – írja több közösségi oldalon is megosztott közleményében a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület. „Amint újra lehet jönni, értesíteni fogunk titeket.  Köszönjük a megértést!”

A kennelköhögés a kutyák egyik legfertőzőbb légúti megbetegedése. Amennyiben a betegség kialakult, annak gyógyítása állatorvos által felírt gyógyszerekkel lehetséges, valamint a kutyának nyugalomra és pihenésre van szüksége. A kennelköhögés tünetei a következők lehetnek: száraz, érdes, görcsös köhögés, ami akár több hétig is kínozhatja a kutyust. A görcsös köhögést öklendezés, vagy hányás is kísérheti, ami különösen kellemetlenné teszi a betegséget. Ritkább esetben orrfolyás, könnyezés vagy a mandula megduzzadása is előfordulhat.

A hideg, nyirkos időjárás igencsak kedvez a betegség számára, ezért fokozottan figyelni kell kedvenceinket. Ne engedjük, hogy más eb táljából igyon, vagy játékával játsszon. Ha a kutya a tünetek valamelyikét mutatja, ne vigyük közösségbe, inkább mihamarabb lássa állatorvos!

A kennelköhögés emberre ritkán fertőző, csupán a nagyon legyengült immunrendszerűek lehetnek érintettek.

Forrás: arvacska.hu  és  azenkutyam.hu