Tolerancia Nap a Templomdombi Általános Iskolában

Tolerancia Nap a Templomdombi Általános Iskolában

Tolerancia Napot tartottak a tanárok április 5-én a Templomdombi Általános Iskola diákjainak. A két fő szervező Pankovics Ágnes gyógypedagógus és Baranyainé Kékesi Noémi testnevelő voltak. A gyermekeket olyan programokba vonták bele, amelyek során tapasztalatokat, ismereteket szerezhettek a látás- és hallássérült, a tanulási nehézségekkel küzdő, valamint cukorbeteg társaik mindennapjairól. A suliban hosszú évek hagyománya szerint tartják meg ezt a napot. Ilyenkor vendégeket hívnak különböző intézményekből, akik vagy érintettek, vagy szakértő előadók ezekben a témákban.

„A speciális iskolák megszűnésével fokozatosan egyre több sérült gyermeket integráltak be országszerte az általános iskolákba, ami szakmailag komoly feladatot jelent nekünk, tanároknak. Az viszont nagyon pozitív tapasztalat nálunk, hogy a gyermekek könnyen befogadják társaikat, szívesen játszanak egymással, az elfogadással nincsen gond” – kezdte az interjút Pankovics Ágnes, az iskola tanára, majd így folytatta: „Gyógypedagógus vagyok, fogyatékosokat tanítottam mindig is, - utána kerültem ebbe az általános iskolába -, de a két kollégám is sokszor találkozott sérült emberekkel. Azt gondoltuk, nagyon fontos lenne, hogy az ép gyerekek megtanulják, hogyan viselkedjenek sérült társaikkal, hogyan segítsenek nekik.” 

Pankovics Ágnes a Tolerancia Napon egy korábbi hallássérült tanítványát is meghívta a gyerekek közé, aki már felnőtt dolgozó családanya és életút-történetét osztotta meg az őt fogadó osztállyal. Az érzékenyítő programokon az ép gyerekek közelebbről is megismerkedhettek sérült társaik nehézségeivel, eszközeivel: kerekesszékbe ülhettek és az iskola udvarán felépített kisebb akadálypályán tapasztalhatták meg, mennyire körülményes is lehet a mozgássérültek közlekedése.

A Tolerancia Nemzetközi Világnapjáról az UNESCO is rendelkezik: a tagállamok 1996. óta minden évben ünneplik, azzal a céllal, hogy az oktatási intézményeket és a szélesebb nyilvánosságot is bevonva felhívják a figyelmet a tolerancia jelentőségére. A Tolerancia Napon a szentendrei Templomdombi Általános Iskolában a gyerekek nem csak új élményeket éltek át, de a különböző programokon megismert, bemutatókat tartó emberekkel való értékes találkozások nagy hatással voltak rájuk és hosszú időre elkísérik őket.