loader
Gombászás a Pilisben - Életveszélyes mérgezést előzhet meg a bevizsgálás

Gombászás a Pilisben - Életveszélyes mérgezést előzhet meg a bevizsgálás

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák. Budakalász környékén a Pilisben sokan indulnak gombaszüretre, de eközben nem csak ehető, hanem mérgező fajokkal is találkozhatunk. Rebeles Sándor, gombaszakértő segítségével, felelevenítjük a gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A gombaszüret izgalmas, de veszélyes tevékenység. A mérges gombákat nagyon könnyű összetéveszteni ehető társaikkal, ami miatt időről-időre kisebb, nagyobb mérgezések történnek, de fontos tudni, hogy akár emberéletet is követelhet, ha rossz gombát teszünk a fazekunkba. Illik tehát ismerni a fajtákat, vagy szakértő segítségét kérni a gombák kiválogatásához.
Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak megfelelő gombaismerettel rendelkezők végezzék, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis nem csak az emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes lehet.
Budakalászon a Kevély-hegy környékén találkozhatunk gombalelőhelyekkel, de ha gombászáshoz támadna kedvünk, a gyűjtés előtt mindenképpen konzultáljunk egy gombaszakértővel, majd fogyasztás előtt vizsgáltassuk be őket.

Fotó: hazipatika.com

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok