loader
Solymár beleegyezett az M0-s bővítésébe

Solymár beleegyezett az M0-s bővítésébe

Az M0-s autóút északnyugati bővítési projektje tegnap zöld utat kapott Solymár részéről. A település vezetősége a nyár elején feltételeket szabott a kivitelezés kapcsán, a tegnapi testületi ülésükön, azonban kompromisszum született.

Nem adta meg 
az építési engedélyt Budapest Főváros Kormányhivatala a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. számára, az M0-s autóút északi szektor 11 sz. főút és 10 sz. főút (M10-s autóút I. ütem) közötti szakaszra. Újabb akadályt jelentett, hogy a társaság Solymárral sem tudott megegyezni.


Az új feltételek szerint a NIF, Solymár temetői körforgalmánál és a meglévő gyalogos átkelőhelyeknél nyomógombos-jelzőlámpás kereszteződést épít ki; a Mátyás király u. – Várhegy u. csomópontjában lévő, a Rózsika u. 2. sz. előtti, a Tersztyánszky u. 46. sz. előtti és a Tersztyánszky u. 72. sz. előtti gyalogátkelőhelyeknél.

Ezen felül kérésként fogalmazták meg a kapaszkodósáv-, a járda- és a kerékpárút építését, a közvilágítás korszerűsítését, illetve a térfigyelő kamerák számának bővítését, ami végül kikerült a feltételek közül. A település abban bízik, hogy a NIF a korábbi vállalása szerint ezek megvalósítási lehetőségét vizsgálni fogja egy későbbi tanulmánytervben.

A beruházásokat a település igényei szerint az M0-M10-s út építésének műszaki átadás-átvétel megkezdéséig kell elvégezni. Amennyiben időközben más forrásból bármelyik beruházás megvalósul, a NIF azzal egyenértékű közlekedésbiztonsági beruházást kell hogy megvalósítson Solymár közigazgatási területén, természetesen az önkormányzattal egyeztetve. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a településrendezési szerződést a NIF-fel aláírja.

Solymár képviselő-testülete 9 igen és 1 nem szavazat mellett arról határozott, hogy a tervezett nyomvonalhoz fogja igazítani a szabályozási tervét, de ennek feltétele a településrendezési szerződés aláírása a fenti határozat szerinti vállalásokkal. A határozat és a szerződés aláírását követően Solymár jegyzője már ki fogja tudni adni a megfelelő szakhatósági állásfoglalást, és ily módon egy akadállyal kevesebb lesz az útépítés megkezdése előtt.


Forrás: hvg.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok