Halottak napja – Biztonságban a megemlékezés idején is

Halottak napja – Biztonságban a megemlékezés idején is

Fontos, hogy az emlékezés napjaiban is ügyeljünk egymásra és fokozott figyelemmel közlekedjünk a temetők környékén, hiszen ilyenkor országszerte több millióan látogatják a sírkerteket. Íme, néhány fontos információ, ami elősegítheti a problémamentes megemlékezést.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megerősített szolgálattal készül Mindenszentek és Halottak napjára, különösen a köztemetők, virágárusító helyek, valamint a tömegközlekedési központok környékén. Óvatosságra intenek a rendőrök, mivel ebben a kiemelt időszakban több a bűncselekmény. Ha autóval érkeznek a temetőbe, ne hagyjanak értéket a parkoló járműben, és csomagjaikat még rövid időre se hagyják felügyelet nélkül a síroknál!

Figyelmeztet a Katasztrófavédelem is, közleményükben kiemelik, évente átlagosan húsz tűzeset történik országszerte a Halottak Napjához köthetően. A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

Teljes kapacitással dolgozik az Országos Mentőszolgálat is, országszerte 1500 mentőápoló, mentőorvos, járművezető, és mentésirányító teljesít szolgálatot.

Szombattól a megnövekedő utasforgalom miatt a tömegközlekedésben is változás van, a Budapesti Közlekedési Központ rendkívüli járatokat indított és sűrítették a menetrendeteket. A temetők környékén lévő utakra megállási tilalmat vezetnek be, autóval pedig csak a Rákoskeresztúri új köztemetőbe lehet majd behajtani - írja a BKK.

A Budapesti Temetkezési Intézet arról tájékoztat, hogy az általa fenntartott temetők – szintén múlt szombat óta – csütörtökig, reggel 7 órától 20 óráig tartanak nyitva. Pénteken visszaáll a szokásos, 7 és 17 óra közötti nyitvatartási rend.