loader
Kísérleti órák a  Móricz laboratóriumában

Kísérleti órák a Móricz laboratóriumában

Simon Laura: A Móricz Zsigmond Gimnáziumban

 

    Két alkalommal jártunk a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Első ízben földrajz és fizika órán vettünk részt, majd biológia és kémia órán.

Szépen fel volt újítva az iskola, nehéz lehetett volna eltévedni, mert a falakon hatalmas kiírások és nyilak vezettek el az osztályokba. A tantermek modern eszközökkel felszereltek, bizony voltak olyanok is, amelyeket még sosem láttunk.

A balesetek megelőzése érdekében egy tanár elmondta, mit kell tenni ha valami baj történik. Bemutatta a vészzuhany működését, a szemöblítő használatát, és megtanította nekünk meggyújtani a Bunsen-égőt.

A földrajz óra igen érdekes volt, mivel lemodelleztük a sivatagokban történő aprózódást. A sivatagi kövecskéket addig raktuk jégfelületre, majd onnan vissza a tűzre, hogy egy idő után már szét lehetett morzsolni őket. Beszéltünk még a passzátszélről, és egy lapon feladatokat oldottunk meg a témával kapcsolatban. Amikor vége volt az óráknak, lementünk az iskola ebédlőjébe enni, majd onnan a fizika terembe, ahol érdekes kísérleteket végeztünk. Az egyik legérdekesebb teszt az volt, amikor vizet forraltunk egy edényben, és azt egy hideg vízzel teli edénybe helyeztük. Mindkét edénybe hőmérőt helyeztünk, és fél percenként leírtuk, hogy hány fokra hűltek a poharak. Ezt egészen addig mértük, amíg el nem érték a közös hőmérsékletet. Ugyanezt a kísérletet többször elvégeztük más-más variációkkal.

Amikor második alkalommal látogattunk el a gimnáziumba, biológia órán a földigilisztát tanulmányoztuk. Megfigyeltük mozgását és viselkedését a különböző anyagokon, felületeken. Kísérleteink adatait lejegyzeteltük, és kitöltöttük a témához tartozó feladatlapot. Kémia órához köpenyt vettünk fel, és az égést vizsgáltuk. Megpróbáltuk például meggyújtani az ecetet, de ez persze nem sikerült. Egy másik üvegbe benzint kaptunk, az viszont nagyon könnyen lángra lobbant, hiszen tudjuk mennyire gyúlékony! Érdekes órákon vettünk részt, ezért nagyon szeretnénk máskor is ellátogatni a gimnáziumba és kísérleteket végezni!

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok