loader
Tóth Piroska Szociális munkás koordinátor beszélt a hajléktalanságról

Tóth Piroska Szociális munkás koordinátor beszélt a hajléktalanságról

A Vekker című reggeli műsor vendége volt Tóth Piroska, Szociális munkás koordinátor a szentendrei Utcai Gondozó Szolgálat munkatársa, akivel a hajléktalanok helyzetéről beszélgettünk.

Tóth Piroska elmondta, hogy kemény időszak következik a hajléktalanok életében, a hideg beköszöntével. Szentendre, Pomáz és Budakalász tartozik a Pest Megyei Vöröskereszt Utcai Gondozó Szolgálat Szentendréhez. Kérdésünkre elmondta, hogy a hajléktalanok házakban, elhagyatott épületekben húzzák meg magukat. A hajléktalanok ellátása abból áll, hogy ruhákat osztanak, ellenőrzik a körülményeiket, hogy miben tudnak nekik segíteni: például, ha orvosi szolgálatra van szükségük, kihívják a mentőket és természetesen megvárják a mentők kiérkezését. Feladatuk, hogy közvetlen veszélyben lévő embereket kutassanak fel. Azt is megtudtuk, hogy a hajléktalanok zöme az idősebb, 50 pluszos korosztályból kerül ki, válás, alkohol vagy drog következtében. Náluk mivel huzamosabb időt töltenek el ebben az élethelyzetben, azon már nem tudnak változtatni, elindul náluk a leépülés felé és rengetegen vannak, akik már nem is akarnak változtatni, nem mennek el drog elvonókúrára. A hajléktalanok 20%-az akit, ki tudnak gondozni, tehát sikerül a hajléktalan helyzetből kihozni.

Tóth Piroska kiemelte, hogy nagy az együttműködés a hajléktalan ellátó intézményekkel és a szociális intézményekkel, ezáltal sokkal nagyobb segítséget tudnak nyújtani az utcán élők számára. November 1-től április 30-áig tart a krízis időszak, ezalatt a Gondozó Szolgálat célja felkészülni a hidegre, ez általában, ahogyan most is október közepéig megtörténik. Fontos információ, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadta a Vörös Kód elnevezésű riasztást, melynek lényege, hogy a téli időszakban ha -10 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor minden intézménybe, amely már felkészült szabad férőhellyel elhelyezhetőek azok a hajléktalanok, akiknek a Hajléktalan szálló telítettsége miatt nem lenne hova menniük. A téli időszakban egyébként a szentendrei Menedékhelyen a 20 férőhelyet 26-ra bővítik. 

Aki szeretne adományozni, Szentendrén a Hajléktalan szállón, délután 17:00-tól minden nap megteheti. Ezen felül minden kedden és pénteken 8:00-tól 10:00-ig, várják azokat a lakossági és hajléktalan embereket, akik bejelentést szeretnének tenni, de az igények leadására is ezekeben az időpontokban van lehetőség,  A hajléktalanok számára külön szolgátatása van ennek az irodának: iratpótlást, határozatok, fontos papírok értelmezését és jogi tanácsadást végeznek a Gondozó Szolgálat munkatársai.

Tóth Piroska megköszönte, hogy eddig is rengeteg segítséget kaptak, a lakosságtól illetve szakmai berkeken belül a kollegáktól, és kérte hogy aki esetleg segíteni szeretne, a következő telefonszámokon megteheti:

Tóth Piroska: +3670 933 81 84

Október 30-ig: 8:00-16:00

November 1-től április 30-ig (krízis időszakban): 14:00-22:00

Menhely diszpécseri szolgálat: +361 338 41 86

Bármikor hívható

Hajléktalanszálló: +3670 933 81 80

A teljes interjú ITT hallgatható vissza.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok