loader

A Rádió vendége volt Kecskésné Sipos Andrea

A Rádió Szentendre reggeli műsorának vendége volt Kecskésné Sipos Andrea a Szentendrei Gondozási Központ vezetője, aki beszélt a Központ munkájáról és az október 4-én reggel 10 órától megrendezésre kerülő Idősek Világnapjáról. 

Sípos Andrea elmondta, hogy az idősek gondozása kapcsán alapvetően két területre bonthatóak a gondozási feladatok. Van a szociális szolgálat, mely tulajdonképpen nem más mint az „Idősek klubja”. A klub a célja az idősek nappali ellátása, amely minden hétköznap reggel fél 8-tól fél4-ig tart. A közös étkezések mellett, mentálhigéniás foglalkozásokkal színesít az idősek mindennapjait, amely programokat a gondozók igyekeznek ünnepekhez és az egyének érdeklődési köréhez kötni. Jó példa erre Sipos Andrea aktuális projektje, ami arról szól, hogy különböző országokat dolgoznak fel Power Point prezentációban, melyet levetítenek a klub tagoknak. Nem titkolt cél, hogy emlékeket csaljanak elő az idősekből hiszen ez kiváló beszédtémává válik. Különösen aktuális ez manapság, hiszen rengeteg tag hozzátartozója él külföldön és nem mellesleg az idősek nagyon szeretik.

A Gondozási Központ vezetője azt is kiemelte, hogy a Szentendrén működő egyéb civil klubokhoz képest, ahol inkább az aktív kikapcsolódás, túrázás, kirándulás, fürdőzés stb a lényeg, hozzájuk leginkább nem a fürge, mozgékony nyugdíjasok járnak. Sok olyan fiatal van, aki nap közben nem tud figyelni idősebb hozzátartozójára, de szeretné biztonságban tudni és emiatt hozza el a klubba. De akadnak olyan klubtagok, akiknek a gyógyszerezése jelent problémát és ebben tudnak segíteni a gondozók. A legfőbb cél az, hogy a nyugdíjasok minőségi időskort élhessenek. Kecskésné Sipos Andrea azt is kiemelte, hogy a gondozás az intézményben iIntegráltan történik, így a demenciával küzdők és az egészségesek együtt vesznek részt a közösség életében. A z „Idősek Klubja” mellett a házi segítségnyújtásra is kiemelt figyelmet fordítanak, de nagy szerepet kap a szociális étkeztetés is. Ez utóbbi több lehetőséget kínál, van hogy a gondozók házhoz viszik az ételeket és segítenek elfogyasztani, majd elmosni az edényeket, de van lehetőség a Gondozási Központ felújított étkezőjében elfogyasztani az ebédet, sőt aki szeretné , ételhordóban személyesen is elviheti.

A Szentendrei Gondozási Központ 2017. október 4-én tartja meg az Idősek Világnapját amely hivatalosan Október 2-a. Szerdán reggel 10 órától várják nem csak az Idősek Klubjának tagjait, de bárkit akit érdekel, hogy telik egy nap a Központban, de az izbégi óvoda gyerkőcei is fellépnek.

Kecskésné Sipos Andrea beszélt a védőnői szolgálatról is, mely magában foglalja a várandós gondozást, az iskolai védőnők munkáját valamint az iskolai orvosok szerepét a szentendrei iskolákban. Elmondta, hogy míg régen a betegségek kezelése volt a cél, most egyre inkább a megelőzésé a főszerep és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szűrővizsgálatok. Az iskolai védőnők : beosztás szerint dolgoznak, és pozitív dologként értékelte, hogy Szentendrén nagyon jól felszerelt orvosi szobákban folyik a munka.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok