loader
Aláírták a Dunakanyar legfontosabb környezetvédelmi projektjének kivitelezői szerződését

Aláírták a Dunakanyar legfontosabb környezetvédelmi projektjének kivitelezői szerződését

Az ünnepélyes eseményen Németh Miklós, a DCST elnöke, Pócsmegyer polgármestere (független) elmondta: az öt települést - Leányfalut, Pócsmegyert, Tahitótfalut, Szentendrét és Szigetmonostort - érintő, nettó 3,6 milliárd forintos beruházás révén töredékére csökken a Szentendrei szigeten a talajba kerülő szennyvíz.
A fejlesztés azért rendkívüli jelentőségű, mert a szigeten van a fővárosi ivóvizet termelő kutak nagy része, így ez a terület a főváros egyik legfontosabb ivóvízbázisa.
A kormány ez év februárjában nyilvánította kiemelt hatósági üggyé a projektet.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében megvalósuló beruházás kivitelezői szerződéskötését mintegy ötéves előkészítő munka előzte meg, a megvalósítás ideje két év, a munkálatok várhatóan jövő év márciusában kezdődnek.
Az öt településen összesen 3840 ingatlant érint a projekt. A legnagyobb volumenű fejlesztés Pócsmegyeren valósul meg, ahol 1406 bekötést létesítenek. Ezzel 60 százalékossá válik a település csatornázottsága – tette hozzá a polgármester. Szigetmonostoron 1027, Szentendrén 717, Tahitótfalun 460, Leányfalun pedig 230 háztartást csatlakoztatnak.
Sal László, az A-HÍD Zrt. vezérigazgatója a projektről elmondta, hogy 50 kilométer gravitációs csatorna, 15 kilométer nyomozóvezeték és 47 átemelő épül.
A projekt mintegy nettó 3 milliárd forint támogatást nyert el, az önrész 552 millió forintot tesz ki. A lakosság bekötésenként 240 ezer forinttal járul hozzá.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok