loader
Bevonultak Szentendrére és Tatára

Bevonultak Szentendrére és Tatára

Közel kétszáz újonc vonult be a Magyar Honvédséghez és kezdte meg tíz hetes alapkiképzését szeptember 25-én. Tatán 107-en, Szentendrén pedig 74-en öltötték magukra az egyenruhát - köztük szerződéses legénységi állományú katonák, valamint pályakezdő tisztek és altisztek. 

Mind a szentendrei MH Altiszti Akadémián, mind pedig Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál a megszokott rendben zajlott a bevonulás napja. Az újoncok először az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság tatabányai és budapesti irodájának munkatársaival egyeztették adataikat, majd aláírták szerződésüket azzal az alakulattal ahol a kiképzés után szolgálni fognak. Ezt követően a laktanyák egészségügyi központjaiban elvégezték az orvosi vizsgálatokat, megkapták a kötelező és szükséges védőoltásokat, majd a nap második felében felvették a felszerelésüket és elfoglalták elhelyezési körleteiket. 

A mostani bevonulás különlegessége az volt, hogy a katonai szolgálatot vállalók egyszerűsített eljárásban jelentkeztek. Ezt azt jelenti, hogy háziorvosi igazolással, a kötelező orvosi leletekkel, az előírt személyes iratokkal és erkölcsi bizonyítvánnyal kezdhették meg az alapkiképzést. 

A követelményrendszer igazodik a kiképzési tematikához, ugyanis a 6 hónapos próbaidő végéig kell elérniük a szolgálat ellátáshoz előírt fizikai teljesítményt. Ennek érdekében nagy tapasztalattal rendelkező és felkészült kiképzők várták a bevonulókat. 

A kiképző zászlóaljakhoz bevonultak a kiképzés első hetében fizikai-, egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton vesznek részt a kecskeméti alkalmasság-vizsgáló intézetben. Mindez ahhoz szükséges, hogy megkapják a katonai szolgálatra alkalmas minősítést.  

A foglalkozásokon nyújtott teljesítményt a kiképzők folyamatosan értékelik, erről a résztvevők igazolást kapnak. A két ciklus végén, egy-egy záróvizsgán kell számot adni a megszerzett tudásról. A vizsgákat sikeresen teljesítők esküt tesznek, majd visszatérnek alakulataikhoz, hogy megkezdhessék a tényleges katonai szolgálatot. 

(forrás: honvedelem.hu)

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok