Biztonságban az ünnepi készülődés közben is

Biztonságban az ünnepi készülődés közben is

Elkezdődött az ünnepi készülődés, de ebben az időszakban sem feledkezhetünk meg a személy- és vagyonvédelemről!
Várakozással, ugyanakkor feszültséggel teli az elöttünk álló időszak, amikor mindenki sok időt tölt vásárlással, ami  számos veszéllyel is járhat.

Fokozottan figyelni kell és lehetőség szerint megelőzni a zseblopásokat, aki a zsúfolt helyeken: utcán, tömegközlekedési eszközön, piacon, vagy bevásárlóközpontban fordulnak elő. Az évnek ebben a szakaszában is elszaporodnak a gépjárműfeltörések és a lakásbetörések. Nagy figyelmet kell fordítani a bűncselekmények megelőzésére, minden esetben törekedni kell az alapvető vagyonbiztonsági szabályok betartására.

Az internetes vásárlásokra is fokozottan oda kell figyelni, hogy ne legyen része senkinek kellemetlen meglepetésben. A bankkártyás fizetéseknél a vásárlók lehetőség szerint csak olyan webáruházban adják le rendeléseiket, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik! Legyenek kellően körültekintőek a személyes adataik megadásánál, különösen a bankkártyájukra vonatkozó információk esetén!

Néhány hasznos tanács az ünnepi készülődéshez:
Nagy tömegben fokozottan vigyázzon értéktárgyaira!
Táskáját ne tegye le, mindig tartsa magánál!
Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsákja, táskája külső zsebeiben!Mobiltelefonját, pénztárcáját, iratait mindig a táskája belső zsebében helyezze el!
Bankkártyája PIN-kódját ne tartsa a kártya mellett, továbbá tárolja külön lakáskulcsát és személyes iratait!
Ellenőrizze többször, hogy válltáskája becsatolt állapotban van-e!
Ha a bevásárlóközpontok helyszínét gépjárművel közelíti meg, tájékozódjon előre a parkolási lehetőségekről és igyekezzen biztonságos helyen leparkolni!
Autóját mindig zárja be, az ablakokat húzza fel és kapcsolja be a riasztót! Tegye meg ezt akkor is, ha csak pár percre száll ki a járműből!
Gépkocsijában még rövid időre se hagyjon jól látható helyen értékeket!
A gépjármű okmányait, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát, kulcsokat soha ne hagyjon a gépkocsiban!
Ha elmegy otthonról, ügyeljen arra, hogy lakása nyílászáróit zárja be!
Amennyiben előreláthatóan későn fog hazaérkezni, hagyjon égve egy lámpát! Abban az esetben, ha rendelkezik időkapcsolóval, aktiválja azt!
A tömegben fordítson fokozott figyelmet gyermekeire és idős hozzátartozóira. Beszéljék meg, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha elveszítenék egymást! Adja meg telefonszámát gyermekének – kicsik esetén papírra írva, vagy a kézre feljegyezve – arra az esetre, ha elkeveredne!
Fokozottan figyeljenek az utakon is! 

kép:zarojel.hu