loader
Orkánerejű széllel érkezett tegnap a hidegfront

Orkánerejű széllel érkezett tegnap a hidegfront

Késtek a vonatok, mind több helyről érkeztek hírek épületkárokról, kidőlt fákról.

Az Időkép tudósítása szerint 125 kilométer/órás széllökést mértek a Pilis-tetőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 122 kilométer/órás szelet mért Budapesten, a János-hegyen.

A vihar miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon jelentős, 20-60 (esetenként 60-90) perces késések voltak vasárnap délután, a Budapest-Vác-Szob vonalon 10-30 perccel nőtt a menetidő – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Peiper Károly közleményében azt írta: a győri vonalon az okozta a késéseket, hogy a viharos szél fát döntött a felsővezetékre Tatabánya és Szárliget között. Nem jártak a vonatok ezen a szakaszon, míg eltávolították a fát és megjavították a felsővezetéket.

A Budapest-Vác-Szob vonalon 10-30 perccel nőtt a menetidő, mert Vác és Verőce között egy Szobra tartó vonat áramszedője letört a viharban. Az utasokat egy másik vonattal vitték tovább, a szerelvényt pedig elvontatták. Addig Vác és Verőce között csak egy vágányon haladhatak a járatok – olvasható a közleményben.

A viharos szélben letört fa által megrongált háztetőn dolgoztak tűzoltók Pomázon 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a viharos erősségű széllökések miatt. 

Sok kárt okoz a vihar az ország különböző részein, elsősorban ott, ahol piros vagy narancssárga riasztást adott ki az erős széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat – írja a katasztrófavédelem.hu.

Egyebek közt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyéből, valamint a fővárosból és Székesfehérvár térségéből érkeztek bejelentések főleg kidőlt, olykor autókra, vezetékekre borult fákról, megbontott tetőkről. Budakalásznál például fa dőlt a 11-es főútra, és hasonló káreset akadályozta egy ideig a forgalmat Budakeszi és Telki között is. Győrújbaráton több villanyoszlopot fordított ki a földből, Tatabányán pedig egy ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Több repülőjárat útvonala is módosult Európában az erős szél miatt, a Liszt Ferenc-repülőtérről vasárnap délig valamennyi menetrend szerinti járat el tudott indulni, az Aeroflot moszkvai járata azonban Budapest helyett Belgrádban szállt le.Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a bécsi reptérről délelőtt a ferihegyi reptérre irányították egy tajvani légitársaság Boeing 767-300-as gépét, mivel az osztrák fővárosban a nagy szél miatt nem tudott leszállni. 

(MTI)

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok