Solymár engedett, egy akadály elhárult az M0 bővítése elől

Solymár engedett, egy akadály elhárult az M0 bővítése elől

Eddig nyögvenyelősen haladt az M0 északnyugati bővítési projektje, mely most végre új lendületet kaphat.

A HVG szerdán írt arról, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala nem adta meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) részére az építési engedélyt az M0 autóút északi szektor 11 sz. főút és 10 sz. főút (M10 autóút I. ütem) közötti szakasz építési engedélyezési eljárásában. Illetve arról is beszámoltak, hogy a NIF Solymárral sem tudott megegyezni az M0 autóút bővítésével kapcsolatban, a település jegyzője nemleges szakhatósági állásfoglalást adott a folyamatban lévő építési engedélyezési eljárásban.

Solymár ugyanis a nyár elején feltételeket szabott az M0 bővítése kapcsán, és ez ügyben eddig nem tudott megállapodni a NIF-fel. A település önkormányzatának képviselő-testülete tegnap ismételten napirendre vette az ügyet, és az eredeti feltételekben foglaltnál szerényebb igényeket fogalmazott meg.

Az új feltételek a következők:
- temetői körforgalom és az alábbi meglévő gyalogos átkelőhelyek nyomógombos-jelzőlámpás megépítése:Mátyás király u. – Várhegy u. csomópontjában lévő,Rózsika u. 2. sz. előtti,Tersztyánszky u. 46.sz. előtti és aTersztyánszky u. 72. sz. előtti gyalogátkelőhelyek.

A kapaszkodósáv-, járda- és kerékpárút építés, a közvilágítás korszerűsítése, illetve a térfigyelő kamerák számának bővítése kikerült a feltételek közül, bár a település abban bízik, hogy a NIF a korábbi vállalása szerint ezek megvalósítási lehetőségét vizsgálni fogja egy későbbi tanulmánytervben.

A beruházásokat a település igényei szerint az M0-M10 út építésének műszaki átadás-átvétel megkezdéséig kell elvégezni. Amennyiben időközben más forrásból bármelyik beruházás megvalósul, a NIF azzal egyenértékű közlekedésbiztonsági beruházást kell hogy megvalósítson Solymár közigazgatási területén, természetesen az önkormányzattal egyeztetve. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a településrendezési szerződést a NIF-fel aláírja.

A képviselő-testület 9 igen és 1 nem szavazat mellett arról határozott, hogy a tervezett nyomvonalhoz fogja igazítani a szabályozási tervét, de ennek feltétele a településrendezési szerződés aláírása a fenti határozat szerinti vállalásokkal. A határozat és a szerződés aláírását követően Solymár jegyzője már ki fogja tudni adni a megfelelő szakhatósági állásfoglalást, és ily módon egy akadállyal kevesebb lesz az útépítés megkezdése előtt.

(forrás: HVG.hu)