loader
Dumtsa 100 emlékév – konferencia és kiállítás

Dumtsa 100 emlékév – konferencia és kiállítás

A budapesti Szerb Intézet a szentendrei városházán 2017. október 26-án szervezi a „Dumtsa Jenő (1838 – 1917) Szentendre első polgármestere és kora” című nemzetközi tudományos konferenciát. A tudományos tanácskozáson 14 szakértő ismerteti a korábbi és a legújabb kutatások eredményeit Dumtsa Jenő életéről és munkásságáról, valamint korának Szentendréjéről.

DUMTSA 100 EMLÉKÉV – DUMTSA KONFERENCIA ÉS AZ ARANYKOR KIÁLLÍTÁS

A budapesti Szerb Intézet a szentendrei városházán 2017. október 26-án szervezi a „Dumtsa Jenő (1838 – 1917) Szentendre első polgármestere és kora” című nemzetközi tudományos konferenciát. A tudományos tanácskozáson 14 szakértő ismerteti a korábbi és a legújabb kutatások eredményeit Dumtsa Jenő életéről és munkásságáról, valamint korának Szentendréjéről. Az érdeklődők ezúttal a szerb nemzetiségű politikusnak a város élén szerzett érdemei mellett megismerhetik kiemelkedő szerepét a monarchiabeli szerbség egyházi és világi közéletében, valamint a soknemzetiségű város és ország interetnikus viszonyait, civil szervezeteit is. A konferenciára a Dumtsa100 Emlékév keretében, a szentendrei önkormányzat fővédnöksége mellett kerül sor. A Szerb Országos Önkormányzat által alapított, tudományos kutatások szervezésével foglalkozó Szerb Intézet munkáját a Ferenczy Múzeumi Centrum és a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum segítette. A szerb és magyar nyelvű (szinkrontolmácsolás biztosított) konferencia délelőtt fél tízkor kezdődik és délután fél ötig tart a Városháza Dísztermében. Az érdeklődőket szeretettel várják a szervezők (regisztrálni a protokoll@szentendre.hu e-mail címen lehet).

Ugyanaznap kerül sor 17 órakor a Barcsay Gyűjtemény épületében a Ferenczy Múzeumi Centrum DUNA-MENTI ARANYKOR – DUMTSA JENŐ EMLÉKEZETE c. kiállításának megnyitójára, amely Dumtsa korának modernizálódó Szentendréjét varázsolja a látogatók elé számos dokumentum, korabeli tárgy, fotó és műalkotás segítségével. Dumtsa korát méltán tekinthetjük az aranykort jelentő 18. század után a második legjelentősebb időszaknak – ezüstkornak – a város történelmében.  A kiállítás az újvidéki Vajdasági Múzeummal való együttműködésben jött létre, ahol Dumtsa Jenő kevés fennmaradt, de igen értékes személyes tárgyát őrzik, így például a Szentendre korabeli vezetőit bemutató díszes fotóalbumot is, amelyet most a nagyérdemű is megtekinthet.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok