loader
Szentendre lelke, kincsei és varázsa

Szentendre lelke, kincsei és varázsa

Szentendre kincseit nézegetve rálelünk lelkére és megfog varázsa. Innen kapta címét is az Erdész Galéria soron következő kiállítása.

Miért özönlik nap mint nap rengeteg ember Szentendrére, ráadásul legalább 100 éve tart, és erősödik ez a folyamat. Amerikából, Kínából, Franciaországból - és természetesen Magyarország minden sarkából jönnek - és egyre többen. Nagyon sokan visszavágynak és vissza is térnek amikor csak tehetik. Valamit fontosat kapnak itt, valami olyat, hogy ismét és ismét idelátogatnak.

Nudelmann László gyűjtő megérezte ezt, és tudatosan felkutatta majd gyűjteni kezdte a legkiválóbb műveket a szentendrei alkotóktól.

Ezek a művek Szentendre “lelkét” szimbolizálják. Vajda Júlia Szentendre című olajfestményére pillantva a napsütötte házfalak, vörös tetőcserepek felett kéklő ég, az oromfalról kukucskáló ablak, pontosan és hűen megidézik a városka hangulatát.

Vajda Lajos a legfontosabb és legjelentősebb művészeink közé tartozik. Ittléte nagyban meghatározta művészetét.
Bálint Endre festményein fogható tetten a leginkább amit Szentendre lelkének nevezek. 

Korniss Dezső sárkányosa egy más oldalról, a város konstruktív szerkezetű oldaláról közelít. Konstruktív és szürrealista egyben, tehát a majdnem lehetetlen megjelenítésére   vállalkozik.

És végül Barcsay Jenő munkái a legjobb példái annak, hogyan lehet legkevesebbel legtöbbet mondani. Néhány színnel és formával találja meg azt a kifejezésmódot, amivel tömören jellemzik a várost és lelkét.

Megnyitó: október 20, este 8 óra
Nyitva hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között, a kiállítás nyitva: november 30-ig.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok