loader
Több mint 90 település csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához

Több mint 90 település csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához

Több mint 90 településen országszerte mintegy 1700 programmal várja a nagyközönséget a 2017-es Múzeumok Őszi Fesztiválja hét héten keresztül szeptember 25. és november 12. között - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Emlékeztetett: az először 2006-ban meghirdetett fesztivál részeként a múzeumok a törzsközönségükbe nem tartozókat nagy sikerrel szólítják meg a szokásostól eltérő eszközökkel, élményalapú tudásátadással. 2016-ban 164 ezren vettek részt a programokon, a látogatók kétharmada a vidéki közönség soraiból került ki.

A kormányzat 15 milliós forrással támogatja a Múzeumok Őszi Fesztiválját a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül - emelte ki a politikus. Kitért arra is: a napokban írt ki a Miniszterelnökség egy tájházak számára szóló pályázatot 300 millió forintos kerettel.

A fesztivál programjai idén 11 tematikához kapcsolódnak, amelyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy a pedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat öleli fel. Új tematika foglalkozik idén a jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékával, az irodalom múzeumi jelenlétével.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese elmondta: első alkalommal rendezik meg szeptember 23-án, szombaton a Tájházaink vendégségben elnevezésű bemutatkozó programot 11 intézmény részvételével a szentendrei Skanzenben, ahol színes programokkal, köztük almakóstolóval, csizmakészítéssel és paprikafőzéssel várják a közönséget.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok