loader
V. Szentendrei Borfesztivál

V. Szentendrei Borfesztivál

Az idén ötödik alkalommal, ezúttal önálló fesztiválként kerül megrendezésre szeptember végén a Szentendrei Borfesztivál. A Duna-korzón felállított gasztronómiai soron az ország több neves pincészetének borai sorakoznak fel. Az ínyencek a fehér, a rozé vagy a vörös nedűn kívül különleges kézműves sajtok és csokoládék közül válogathatnak. Szentendre kiváló éttermeiben számos borvacsora várja az érdeklődőket. Borkóstolóval egybekötött tematikus városismereti sétákon a Szentendre alatti izgalmas, sokak által ismeretlen pincerendszerbe juthat el a látogató. A szakmai programokon neves, tapasztalt borászok, borszakértők mesélnek a borkészítés alapjairól, illetve neves sommelier tart borkóstolással egybekötött előadást. A kulináris élvezeteken felül számos zenei, kulturális, gyermek- és hajósprogram várja Szentendrére a látogatókat.

A SZENTENDREI SZŐLŐTERMESZTÉS NYOMÁBAN  
Borkóstolással egybekötött városismereti séta 
2017.09.30. | 16:00


Ezen program célja, hogy részletes betekintést adjanak Szentendre szőlő- és bortermesztési hagyományaiba a kezdetektől napjainkig. A séta során Hidegkuti Gergely – a Kőhegybor képviselőjének – köszönhetően feltárulnak az elmúlt századokról ránk maradt ismeretek, és megkóstolhatjuk azt is, hogy milyenek lehettek Szentendre egykor méltán híres borai.


A BELVÁROS MÉLYÉN
Pinceséta Szentendre alatt
2017.10.01. 16:00 


Szentendrén a borkultúrának évszázados hagyománya volt. Az 1882-es filoxéra járvány kezdetéig Szentendre és környéke külföldön és belföldön is híres volt kiváló minőségű borairól: a rác ürmös és a kadarka hosszú ideig volt a város büszkesége. A híressé vált bor megkövetelte a szakszerű tárolást. Így alakult ki a XVIII. század végére a máig megfigyelhető belvárosi, több mint 10 km hosszú pincerendszer, mely jól érzékelteti az egykori bortermelés és borkereskedelem mértékét. S habár az eltelt több, mint egy évszázad során ezek egy része betömésre került, illetve teljesen elhanyagolttá vált, szerencsére maradt közölük jó néhány olyan, ami csak arra vár, hogy közösen felfedezzük őket

A séta vzetője: Aba Lehel, főépítész

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok