Varsóban is bemutatkoznak a magyar modernizmus mesterművei

Varsóban is bemutatkoznak a magyar modernizmus mesterművei

A magyar modernizmus remekei lassan keresett exportcikké érnek; az elmúlt évek jelentős szakmai sikert hozó párizsi és bécsi tárlatai után ezúttal Varsóban vendégszerepelnek.

Valószínűleg joggal gondolták úgy a 2016-17-es lengyelországi magyar kulturális évad szervezői, hogy a rendezvénysorozat „ütős” lezárásához a magyar képzőművészet egyik legfontosabb korszakát reprezentáló kiállítás kínálja a legjobb – egyszersmind a leglátványosabb – lehetőséget. Ehhez illően reprezentatív a 2018. január 7-ig látogatható kiállítás helyszíne, a Varsói Királyi Vár Múzeuma is.

A számos intézmény együttműködésével megvalósult projektet a pécsi Janus Pannonius Múzeum fogta össze. fontos munkákat kölcsönzött a kaposvári Rippl-Rónai, a tatai Kuny Domonkos, a székesfehérvári Szent István Király és a szentendrei Ferenczy Múzeum is.

A Modernizmus Magyarországon 1900–1930 című tárlat középpontjában a Nyolcak állnak – a csoport minden tagját főművek képviselik – de az anyag egésze túlmutat a Nyolcak munkásságán. A Párizsba még Munkácsytól tanulni érkezett, de ott a Nabis csoport elismert alkotójává vált Rippl-Rónai Józseffel indít, de felöleli az Aktivisták, és a Ma folyóirat körének művészeit is, akikhez a Nyolcak több alkotója ténylegesen is kapcsolódott.

Kép:http://www.balassiintezet.hu