loader
Varsóban megnyílt a Modernizmus Magyarországon 1900-1930 című kiállítás

Varsóban megnyílt a Modernizmus Magyarországon 1900-1930 című kiállítás

Megnyílt a Varsói Királyi Vár Múzeumban a Modernizmus Magyarországon 1900-1930 című kiállítás péntek este, a tárlatot Trócsányi László igazságügyi miniszter és Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter nyitották meg.   

Trócsányi László felidézte: a lengyelországi magyar évadhoz hasonló eseményt utoljára 1998-ban szerveztek, a mostani, másfél éves rendezvénysorozat időtartamában és programkínálatában messze felülmúlja az előzőt.    A magyar modernizmus korát és történelmi kontextusát a jelenkorral összehasonlítva Trócsányi László azt mondta: a rendszerváltás előtt Magyarországon és Lengyelországban a hivatalos propaganda a béke és a barátság szavakat lejáratta.    

A 2018. január 7-ig látogatható kiállítás Rippl-Rónaitól a Nyolcakon át Kassákig és Moholy-Nagyig több mint száz alkotást mutat be. A művek döntően a pécsi Janus Pannonius Múzeumból és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galériából érkeztek, de kölcsönzött műveket a kaposvári Rippl-Rónai, a tatai Kuny Domonkos, a székesfehérvári Szent István Király és a szentendrei Ferenczy Múzeum is. 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok