A jövő építőmestereit oktatják a Skanzenben

A jövő építőmestereit oktatják a Skanzenben

A Jövő Építőmesterei című projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Hild József Építőipari Szakközépiskola 15 diákja mélyedhet el a népi építészet különböző technikáinak gyakorlatában.

 A pályázat során a diákok testközelből tapasztalhatják meg a hagyományos népi kultúra épített, tárgyi és szellemi kulturális örökségének hátterét. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban eltöltött tábor során a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében szereplő közösségekkel, tevékenységükkel eredeti formájukban hiteles forrásból ismerkednek meg. A múzeum már felépített tájegységein keresztül a magyar népi építészet építéstechnikai megoldásaival találkoznak koncentráltan, témaspecifikusan. Az elméleti oktatás tényleges tudáshátteret biztosít számukra a gyakorlati tábor során felmerülő problémák megoldására.


A gyakorlati tábor tevékenységeinek (tapasztási munkák, szalmafedés készítése, malomszerkezet javítása, meszelés) elmélete az oktatás alapján nem ismeretlen a diákok számára. Hagyományos, megújuló anyagokkal dolgozhatnak 3-4 fős csapatokban, minden tevékenységet kipróbálva. A munka során felmerülő problémákat, kérdéseket szakemberrel közösen oldják meg, figyelve arra, hogy a megoldás elméleti ismereteken alapuló legyen. Az irányított beszélgetések során a megoldásokra a diákok maguk jönnek rá.

Fontos felfedeznünk mai világunkban azokat az eljárásokat, amelyek segítenek újra közel kerülni a természethez, a természetes anyagokhoz, és nem utolsó sorban közvetíteni tudják a korábbi népi építészeti megoldások energetikai előnyeit is.

(Forrás: skanzen.hu)