loader
Egészséges Budapest - fejlesztések az egészség érdekében Pest megyében

Egészséges Budapest - fejlesztések az egészség érdekében Pest megyében

700 milliárd forintot fordít a kormány a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre, erről tartott sajtótájékoztatót a Fidesz ma Visegrádon, a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórházban, ahol jelen volt dr. Ónodi- Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Hadházy Sándor országgyűlési képviselő és dr. Huszár Sándor főigazgató. Ebből több mint 21 milliárd forint kerül orvos technológiai beruházásokra, 18 milliárd forintot meghaladó összeg pedig az építészeti tervezés megkezdésére.

Az Egészséges Budapest Program című kampány keretein belül, a következő 10 évben, 2017 és 2026 között várhatóan összesen 700 milliárdos fejlesztést hajt végre a kormány a fővárost és agglomerációt is kiszolgáló kórházakban és szakrendelőkben. Három nagy centrumkórház kerül kialakításra, emellett 25 budapesti, illetve Pest megyei kórházban indul el fejlesztés. Teljesen új intézményként 2025-re várhatóan megépül az új dél-budai centrumkórház is. Ezek azok az intézmények, amelyek a nap 24 órájában, a hét 7 napján minden szakmában képesek ellátást nyújtani, megszüntetve ezzel a betegek ide-oda irányítását. Emellett 7 önálló szakrendelőben is megvalósul fejlesztés. A kórház- és rendelőfejlesztések már idén elindulnak. 

2010. óta 77 kórház, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás került felújításra. 23 új rendelőintézetet és 30 új mentőállomás épült országszerte. Most Budapesten és Pest megyén a sor. Visegrád köztudottan nem sürgősségi központ, hanem szakkórház.

A fejlesztések már idén elkezdődnek és tavasszal már érezhető is lesz, de az egész program teljesülése 8-10 évet fog igénybe venni. Az egészségügyekért felelős államtitkár elmondása szerint, szinte minden intézményben lesz fejlesztés.

A jövőjét meghatározó fejlesztés előtt áll a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház is. Tavalyi és idei költségvetési forrásokból közel 400 millió forint érkezik az intézménybe, amely megalapozza a kórház 3 milliárdot meghaladó fejlesztését. Ebből a következő évek során új diagnosztikai tömb épül, a főépület nyugati szárnya új épületrésszel bővül, amely a földszinten éttermet, az első emeleten kórtermeket foglal majd magában. Új portaépületet is kialakítanak. A beruházás a tervek szerint 2018-2019-ben veszi kezdetét, és 2022-re valósul meg. A főigazgató szerint az intézményben a magasan kvalifikált szakdolgozók számára, munkaerő megtartó szerepet is betölt ez a beruházás.

Szentendrét is erőteljesen érinti az Egészséges Budapest Program, amely részleteiről Hadházy Sándor, országgyűlési képviselő tájékoztatta szerkesztőségünket.

Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, az Egészséges Budapest Program idén, elindult.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok