2021-2027-es fejlesztési ciklus - Egyeztetés a térség polgármestereivel

2021-2027-es fejlesztési ciklus - Egyeztetés a térség polgármestereivel

Egyeztetett a héten a térség polgármestereivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára, Vitályos Eszter. Az online találkozó témái a 2021-2027-es fejlesztési ciklus operatív programjai, humánfejlesztései és önkormányzati pályázati lehetőségei voltak.  

Társadalmi egyeztetésen várják a véleményeket a programokról a www.palyazat.gov.hu oldalon. A kezdeményezés célja, hogy a szakmai szervezetek, az önkormányzatok döntéshozói, az állampolgárok megismerjék a fejlesztési időszak alapdokumentumait, a Partnerségi Megállapodást és az operatív programokat, és észrevételeikkel, javaslataikkal alakíthassák azokat. Az oldalra látogatók minden dokumentumot részletesen véleményezhetnek az egyes fejezetek végén található szövegdobozok segítségével. Innen elérhetők a véleményezhető programtervek: https://www.palyazat.gov.hu/tarsadalmi_egyeztetes_2021_2027.

A 2021-2027-es ciklusban a célzottan fejlesztendő térségek között szerepel a Dunakanyar is – tájékoztatott Vitályos Eszter az online fórumon, ahol az alábbi programokat részletezte:

  • Digitális Megújulás Operatív Program Plusz (DIMOP Plusz)
  • Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz)
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz)
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz)
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz)
  • Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz (MAHOP Plusz)
  • Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz)
  • Végrehajtás Operatív Program Plusz (VOP Plusz)

Az EMMI államtitkára kiemelte az EFOP Plusz keretében elérhető humánfejlesztéseket: ide tartoznak az egészségügyi fejlesztések, korszerű a köznevelési programok, a társadalmi felzárkózási fejlesztések, a szociális fejlesztések, a rászorulók támogatása és a család- és ifjúságügyi fejlesztések. A témakörök jelentős részére az önkormányzatok is pályázhatnak. A TOP Plusz célkitűzései a versenyképes megye, a térségfejlesztés, a helyi turisztikai fejlesztések és a területi humán fejlesztések.

Fontos változás az új uniós fejlesztési időszakban, hogy a Kormány kezdeményezésére, 2018 óta Pest megye és Budapest két különálló régiót alkot, így megnyílnak olyan fejlesztési források is, amelyek eddig nem álltak a megye rendelkezésére. A fejlett régió Budapest és a kevésbé fejlett régió Pest megye a Közép-Magyarországi Régióban. A Pest megyei kompenzáció összesen 80 Mrd Ft hazai forrást jelent, és 2021-ben még újabb pályázati felhívások várhatóak.

Minden operatív programból támogathatóvá válnak megye települései. Célzott támogatások igényelhetők a kistelepülések részére, ezeket előnyben részesítik a pályázati rendszerben a lakosságszám, adóerő-képesség, jogszabályi besorolás fejlettség alapján. Egyszerűsítést ígérnek a jogszabályi és végrehajtási szinten is, azaz kevesebb lesz az adminisztráció.

Az online konferenciát a jövőben több személyes egyeztetés követi majd, amikor a pályázati lehetőségek kerülnek a középpontba.

 

Forrás: szentendre.hu

Kép forrása: internet