Szerdától nagyobb, téli terhelésre készül a közútkezelő

Szerdától nagyobb, téli terhelésre készül a közútkezelő

Szerdától beköszönthet a valódi tél, vasárnapig több megyében jelentős mennyiségű hó eshet - hívja fel az autósok figyelmét a közútkezelő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a társaság szerda reggeltől az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendel el.

A társaság 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán léptetik életbe a négyfokozatú skála hármas fokozatát.    Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján szerdától az Északi-középhegységben és a Dunántúl északi megyéiben havazás várható, csütörtöktől pedig az ország nagy részén válhat téliesre az időjárás, és egyes helyeken jelentős mennyiségű friss hó hullhat. Leginkább télies időjárásra Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, továbbá a fővárosban, illetve leginkább a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, például a Bakonyban, a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben lehet számítani.   

A havazásban érintett területeken szükség szerint még a téli időjárás beköszönte előtt megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon végeznek síkosságmentesítést.

Azt írták: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton a következő napokban 24 órás szolgálatban, folyamatosan látja majd el a hóeltakarítási munkákat - írta a társaság, kiemelve: arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Kiemelték, hogy akik még nem tették meg, cseréljék le járműveiken a nyári gumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra, továbbá vezessenek az út- és látási viszonyoknak megfelelően, s készüljenek esetlegesen lassabb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon. További hasznos téli közlekedési tanácsok és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos egyéb általános információk elérhetők a társaság weboldalán a http://internet.kozut.hu/Lapok/teli-tanacsok.aspx oldalon - olvasható a közútkezelő közleményében.